top of page
YOGA

YOGA-utism: Προσβάσιμη παιδική Yoga


YOGA-utism: Προσβάσιμη παιδική Yoga

Σε ποιους απευθύνεται

To μάθημα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, ΔΕΠΠΥ, αναπτυξιακά σύνδρομα και άλλες δυσκολίες.

Που και πότε γίνονται τα μαθήματα ;

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 12:30-13:20 στο The Blue Elephant στο Νέο Ψυχικό https://www.theblueelephant.gr/. Έναρξη μαθημάτων Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Λίγα λόγια για το μάθημα:

H Yoga πραγματοποιείται με τη συνάντηση. Σε ένα κλίμα αμοιβαίου μοιράσματος, ανταλλαγής, παιχνιδιού, επικοινωνίας πέρα και πίσω από τις λέξεις, o κάθε μαθητής συναντά την κοινότητα, τον χώρο πρακτικής, τους συνομήλικους, μα και συναντάται στο σημείο του παρόντος του.

Οι αρχές της Yoga συνδυάζονται με εξειδικευμένες προσεγγίσεις, δημιουργώντας μαθήματα προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες και τη λειτουργικότητα των μικρών ασκούμενων.

Ένα ολοκληρωμένο μάθημα περιλαμβάνει την πρακτική άνετων σωματικών θέσεων (asanas), τεχνικών ελέγχου της αναπνοής (pranayamas), ασκήσεων συγκέντρωσης προσοχής (dhyana), δραστηριοτήτων νοηματοδότησης (παιχνίδι, ζωγραφική, αφήγηση ιστοριών κ.α.) που προοδευτικά οδηγούν στην τελική διαδικασία χαλάρωσης με την οποία κλείνει η συνάντηση.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται κατάλληλες προσαρμογές, όπως η οπτικοποίηση πληροφοριών και η δόμηση περιβάλλοντος, η χρήση βοηθημάτων, οι λειτουργικές ρουτίνες, ο περιορισμός των αισθητηριακών ερεθισμάτων,η σαφήνεια στις οδηγίες και η θετική ενίσχυση ώστε να απολαύσει ο καθένας τα οφέλη της πρακτικής.

Οι εμπειρίες της συστηματικής πρακτικής καθώς μετατρέπονται σε βίωμα μπορούν να μεταφερθούν στην καθημερινή ζωή και οι εμπειρίες της καθημερινότητας μπορούν να έρθουν προς διαχείριση μέσα στην πρακτική. Αυτό είναι και το όφελος της Yoga γύρω από το οποίο χτίζονται όλα τα υπόλοιπα. Ταυτόχρονα τα παιδιά μέσα στα πλαίσια της ομάδας τους εξασκούνται σε κοινωνικές δεξιότητες, επικοινωνούν, μοιράζονται, παίζουν…

Στα στενά όρια του στρώματος, που για πολλούς αποτελεί τη μικρογραφία της ζωής, κάθε παιδί κάνει εκείνο που ξέρει καλύτερα... Παίζει. Μεταμορφώνεται. Ταξιδεύει.

Καθώς τυλίγεται και ξετυλίγεται, στέκεται, ισορροπεί, πέφτει και σηκώνεται, ανασαίνει ξανά και ξανά, διαχειρίζεται συναισθήματα και ανθρώπους, αφουγκράζεται, σιωπά, καμώνει και ζυμώνεται αποκαλύπτοντας τη δική του αλήθεια. Τη μοναδικότητα, το διαφορετικό που κρύβει η κάθε προσωπική αλήθεια.

Για την ομαλή ένταξη των παιδιών αν χρειαστεί θα υπάρχει συμμετοχή του γονέα ή του συνοδού.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Για να δηλώσετε συμμετοχή καλέστε μας στο 2130402294 ή στείλτε μας email στο info@theblueelephant.gr

Καθοδηγεί η Ιωάννα Σταμνίδου:

Η Ιωάννα Σταμνίδου είναι δασκάλα Yoga, εκπαιδευμένη στην Vinyasa Krama και εκπαιδευόμενη στην παιδική Yoga. Υπηρετεί τον χώρο της Ειδικής Αγωγής από το 2009 και είναι πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνάντησε τη Yoga το 2011 ως μια μορφή ψυχοσωματικής εκτόνωσης και λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε να τη συστήνει σε άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση ως έναν τρόπο αλληλεπίδρασης, συναισθηματικής διαχείρισης, ένταξης και ψυχαγωγίας. Στόχος της είναι η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων χώρων πρακτικής μέσα στην κοινότητα.


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page